Kokkelering

Greske Ovnsbakte Poteter
med Olivenolje og Oregano

-Utrolig godt tilbehør til grillmat.

til 6 personer

Ovnstemperatur: 200 grader C

1,5 kg poteter
1 kopp olje
Saften av 1 sitron
Oregano
Pepper
Salt

Skrell potetene og skjær dem i båter. Legg de i ei ildfast skål og tilsett krydder. Blandt godt. Hell over olje, sitronsaft og vann.
Stekes i ovnen i min. 1 time til potetene er gyldne og møre.

Ovnsstekte tomater med Rødløk og Provencekrydder
Ha olivenolje i ei lita ildfast form. Skjær tomater i skiver og legg pent i forma. Finhakk rødløk og strø over. Dryss Provencekrydder over. Avslutt med litt olivenolje. Stekes ca 200 grader. Tid avhenger av mengder tomater (ca 30 min.). Om de blir ferdig før grillmaten er det bare å senke temperaturen for å holde de varme.



MORMORS TØRR-VAFLER
-Jeg vet ikke om flinkere kokke enn min Mormor..
Disse "tørrvaflene" bruker hun å ha på lur i ei blikkboks, så tar hun de frem i blant, som for eksempel for å avslutte en god søndagsfrokost.

Denne oppskriften gir 15-20 plater.

1/2 kg sukker
1 kg hvetemel
1 stor kopp rømme
4 ss smør
3 egg
2 ts natron

Egg og sukker piskes godt.
Tilsett rømme og smeltet smør, deretter mel med natron.
Bakes ut til ca 0,5 cm tykke lefser som skjæres ut til passe store rundinger (selv tar jeg et lite fat og skjærer rundt).
Stekes lys og fin i vaffeljern.
PS: hjerteformede vafler er alltid best;)


OLDEMOR KLARAS GRYNBOLLER
-I følge min mormor, laget hennes mor ofte dette til sine barn. I dag er det hennes oldebarn som lager det til sine barn.. :)

Smelt smør (tilsett eventuelt litt melk for mildere smak)
Tilsett kakao og melis og havregryn til passe konsistens.

Formes til boller og pyntes med melisdryss (-kun for de som har mer tålmodighet enn jeg og mine barn)

NAM :)

FARMOR LILLYS KRUMKAKER
Min farmor er passert 91 år, og lager ikke disse lenger, men det er ikke mange årene siden de hadde sin faste plass på kakebordet, spesielt i julen.

Jeg har skrevet loddrett av hennes gamle oppskrift. Den lyder som følger:
170 gr. sukker (2 dl)
3 egg
170 gr. smör
1 s.s. vann
170 gr. hvetemel (knapt 3 dl)

Pisk egg og sukker, tilsett mel vekselvis med det avkjölede smeltede smöret.
Sett deigen kaldt flere timer.

Snakk om Glede! -Å få "arve" en oppskrift av et kjært familiemedlem. Mat er kjærlighet og mat er tradisjon.
Tusen takk til deg, kjære snille farmora mi!

Noen andre spesialiteter jeg minnes er:
De flotteste smørbrød man kan tenke seg, skinkegrateng, blandaball, pannekaker med plukkfisk, grøt hver lørdag og mengder av hjemmelagde saft og syltetøy laget av rips, solbær, stikkelsbær og plommer fra hytta.

En udatert safttabell fra hennes kjeles produsent Triangel oppgir følgende sukkermengder per kilo og dampetid:
Blåbær-300 gr-ca 60  min.
Bringebær-240 gr - 50 min
Jordbær-200 gr-60 min
Kirsebær - 400 gr - 70 min
Ripsbær - 400 gr - 75 min
Solbær - 300 gr - 75 min
Stikkelsbær - 300 gr - 80 min
Tyttebær - 350 gr - 80 min
Plommer - 350 gr - 75 min
Pærer - 250 gr - 50 min
Rabarbra - 400 gr - 70 min
Epler - 250 gr - 70 min

Ååå som jeg gleder meg til å få egen hage hvor jeg kan dyrke og deretter lage saft og syltetøy av egen frukt!

Og som om jeg ikke var lykkelig over å få oppskrift av farmor, fikk jeg også en oppskrift fra hennes mor som var født i 1897 - en ordentlig KAMSEoppskrift.

KAMSEOPPSKRIFT FRA OLDEMOR PÅ NØRVE
Denne ble skrevet av henne til sønnen da hun nærmet seg 95 år:
"Helst under Torskefisket er det deilig med fersk Torsk og Kams.
Best er det at få koke kamsen i samme vann som fisken har vært kokt i, det er da passelig salt.
Ta en liten fin Torskelever, Ta av symet.
Knip den godt i sönder sammen med litt mel så lenge den blir som en fettklump, skjær i gjennem flere ganger med en kniv, så at Trevlene henger sig fast på Kniven, ta dem bort av kniven etter hvert, tilsett så det som skal være i kamsen.
1 kopp surmelk
2 spisesjeer sirup
litt salt
litt karve
grynmel til en passelig bolledeig, Trykk dem litt flate.
Kokes sakte ca 1/2 time.
best i fiskekraften (eller salta vann)"

Tidligere hadde datteren fått skrevet en også:
"1 liten fin lever, vaskes og trevlene tas bort og likeså hinna tas av. Alle hare trevler tas bort. Den (leveren) knuses sunder og knipes mellom fingrene så lenge at de fleste trevler er borte. Litt mel knipes blant levera, skjær en kniv gjennem leveren flere ganger slik at trevlene henger seg på kniven, når man tror at de er borte, begynner vi å spe å lage deigen, 1 kopp surmelk
1 spisesje med sirup, litt salt, karve eller anis, grynmel til en bolledeig, kakene trykkes litt flate, kokes ca 20 minutt (må ikke koke bare trekkes), best om man koker dem i vannet etter kokt fisk.
1 liten torsk."


RAMSLØKSPURÉ
Fikk avlegger av ramsløk av en kjekk kollega :) Testet ut litt.
La noen blader ramsløk i babyfoodmixeren i lag med olivenolje og salt. Voilà! :) Flott, grønn farge!
Toastet litt godt brød, delte opp i munnfuller og spiste som snacks. Skikkelig godt!






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar