Raumadalsfolket

Slekta kommer fra mange kanter av landet.
Min mor fra Geiranger og Bjørkavågen (Sula), med noen aner i Nord-Norge
Min far fra Sulebust, Røssevold (Sula) og fra Rauma.

I Geiranger snakker man om Fjordfolket, og i Rauma om Raumadalsfolket.
Fjordfolket var arbeidsomme, gudfryktige mennesker som levde på steder som virker temmelig så utenkelige i dag, på fjellhyller rett over fjorden. Fjorden var veien og den bød på fisk som kom godt med. Bøndene på disse kanter av landet var fiskere i tillegg til å være gardbrukere.
I Rauma finner man Trollveggen. Naturen er Mektig.
Kontrastene mellom slekt i Geiranger og Rauma rundt 1900 er slående.
På bilde fra Homlong i Geiranger, hvor min oldemor Marte vokste opp, står barna på bildet oppstilt foran huset i slitte klær, uten sko. Selv min bestefar som nå er i 70-årene sa, at når de var unge, så fikk de ikke bruke og slite sko sommerstid - de trengte de til vinteren..
På bilde av slekta på Marstein, sitter en stor familie foran et velstelt hus, alle i tykke, skreddersydde ulldresser og kjoler. Herrene med lommeur og alle med fine sko.


Kors Kirke i Rauma

Min farfars far het Elias Nilss. Marstein. Han var sønn av Nils og Beret Marstein.
Mine Tippoldeforeldres gravstein, Kors Kirke, Romsdalen. Beret var født Skiri. De fikk 9 barn i lag.

Av deres 9 barn kom flere seg opp og frem i verden.
1/ Ole Nilss. Marstein flyttet til Trondheim og giftet seg med Ingeborg f. Bjørneberg. De fikk, etter hva jeg vet, to barn i lag. En sønn, Sverre og ei jente som giftet seg Tonde.
2/Syvert. Døde som barn.
3/Beret. Døde også som barn.
4/Syvert. Født 1879, døde i 1894.
5/Gina. Giftet seg med Gustav Sæther. De fikk flere barn i lag.
6/Elise. Giftet seg med Nils Stokke. Han var postbestyrer på Marstein, men døde kort tid etter bryllupet.
7/Elias, min oldefar, som giftet seg med Ragna Marie Sogge Bakke (også fra Rauma). De flyttet etter hvert til Ålesund og fikk 4 barn i lag: Nils, Erling, Ruth og Bjarne Marstein.
8/Berit. Giftet seg med Kristian Larss. Stokke. De fikk barna Lovise og Nils Stokke i lag.
9/Nils Albert Marstein ble sistemann i søskenflokken, men da var jammen foreldrene blitt 51 og 45 år også!

Nr 7 i rekken over, Elias, er min tilknytning til dette folket. Han dro fra innlandet til Ålesund hvor han som ung mann ble havnesjef. Hans sønn, Erling Marstein, er min farfar. Bildet under er tatt på 80-tallet.


Elias giftet seg som sagt med Ragna. Før de bygde i Volsdalen bodde de på Aspøya over den gamle brannstasjonen. Farfar har fortalt meg noen historier fra sin barndom der. De hadde to rom, men mange bodde mye trangere. Toalettsystemet var tønner. Når de ble full ble de hentet med hest og kjerre. Siden man måtte betale, så var det om å gjøre å fylle tønnen best mulig. Det ble derfor til at de, når tønnen var nesten full, måtte stå over for ikke å "ta ned i". Så ble tønnen hentet.
I dag er det utenkelig, men rundt 1922 gikk farfar som da var 5 år, i lag med sin bror Nils ned til Apotekertorget og fisket mort. En gang ramlet han ut i vannet, og ble dratt i land/kavet seg i land og gikk skrikende opp Kirkegata og hjem til mor, Ragna, for å bytte klær.
Farfar fortalte også om sin bror, Nils, som ble en god svømmer. De rente kjelke fra Ålesund Kirke og ned mot sjøen (Nedre Strandgate/Torghalltomta). Der hendte det at Nils rant rett på sjøen og holdt seg fast i tauene på båtene som lå der og fikk dratt seg på land. Han var så flau etterpå at han ikke turte å fortelle det til moren sin, så han gjemte seg bak kjøkkendøra, mens vannet rant ned og ble liggende i en dam rundt ham.

Ragna Marie Sogge Bakke (min oldemor)
Hun hadde en søster, Berntine. Berntine giftet seg med Oluf Huse f 1877. Oluf Huses foreldre var Ole Rasmuss. Huse og Karn Huse. Ole kom opprinnelig fra Vågå prestegjeld, Karen fra Molde. Ser i Digitalarkivet, at Karen var fadder til flere i Skjåk rundt 1865. Kanskje var hun i tjeneste der og møtte Ole der? Både Oluf og hans far var smeder og bosatte seg på Veblungsnes.